Losowy artykuł: Weryfikacja konta

Próba wyłudzenia danych

Pod koniec 2011 roku otrzymałem list, którego skan przedstawiam poniżej:

proba-wyludzenia-pieniedzy-moneybookers-skrill.png

Na pierwszy rzut oka nic nie wzbudza podejrzeń. Dopiero po kliknięciu w link można zobaczyć taki adres strony w przeglądarce:

http://www.aptaun.pl/label/wp-content/uploads/2011/10/www/246256da11d2366ad378d407d6ac767b/login.php

falszywa-strona-logowania.png

Powyższy adres w ogóle nie wskazuje na to, że otrzymaliśmy email od Moneybookers. Ale mnie się wyświetliło coś w stylu http://info.moneybookers.com/.

Po pierwsze strona nie jest w trybie szyfrowanym (https, tylko http), a po drugie adres info.moneybookers.com to kompletnie inny adres niż moneybookers.com!

Jak się potem okazało moje obawy były słuszne. Napisałem do vip@moneybookers.com (tylko dla VIPów) z pytaniem czy wysyłali do mnie taki email i otrzymałem odpowiedź, z której wynika że:

  • powyższy email nie został wysłany przez Moneybookers
  • Moneybookers używa zarejestrowanego imienia i nazwiska (a nie adresu mailowego j/w) w nagłówku wiadomości
  • nie należy klikać w żaden link wysłany w takim mailu
  • jeśli już się kliknęło, należy natychmiast zmienić hasło wchodząc bezpośrednio na Moneybookers.com i logując się na konto (moje konto/zmień hasło)
  • wszystkie maile oficjalne pochodzą tylko z domeny @moneybookers.com (np. no_reply@moneybookers.com). Maile z innych domen należy zignorować

Bardzo ładnie jest to też wyjaśnione na stronie Moneybookers: Co to jest phishing?

Podejrzane maile należy wysyłać na security@moneybookers.com.

Po szerszą lekturę zapraszam do Wikipedii: phishing.

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2011


Komentarze:
clutcu
02.01.2012 12:36:15

Czyli otrzymanie takiego maila powinno sie zglosic od razu na policje? Czy tam maja jakies warunki do sciganie takich przestepstw? Jesli bedzie tym oszustom to wszystko uchodzic na sucho to przeciez coraz wiecej bedzie takich akcji...
tom
27.12.2011 22:51:04

w falszywych mailach w polu nadawcy jest rowniez adres 'www.monebookers.com' zamiast prawidlowego adresu strony.
Dodaj komentarz:
Autor:
Captcha:
Captcha
Treść:
foto właściciela
Mam na imię Krzysztof. Ukończyłem studia wyższe na kierunku matematycznym i pod tym kątem opisuję zakłady.

Po początkowej serii porażek, założyłem tę stronę, aby już nikt nie musiał popełniać takich samych błędów co ja.


© Krzysztof Janda. All rights reserved.